Juhlavuosi

Syväpuron hoitokodilla on tänä vuonna 40-vuotis juhlavuosi. 40-vuotta päihdehuollon historiaa on takanapäin. Tuhannet asunnottomat päihdekuntoutujat ovat viettäneet hetken täällä Syväpuron hoitokodissa. Tavoitteenamme on muistella menneitä syksyn 2020 aikana. Juhlavuoden tapahtumista lisää
myöhemmin, kun saamme ensin Koronan selätettyä. Pysy kuulolla.

Hoitokodin historiaa

Syväpuro-yhteisön perusti Mauri Poikeljärvi vuonna 1980. Samana vuonna hän oli itse raitistunut ja jättänyt taakseen elämän, jonka olivat täyttäneet; ikuiset vankilat, katujen kylmyys, juopuneet törttöilyt, rikokset ja lumilinnassa vietetyt yöt.

Ensin Syväpuro aloitti toimintansa Siuntion Evitskogissa ja vuonna 1982 siirtyi vanhaan kyläkouluun Liljendaliin, jossa toimii vielä tänäkin päivänä. Syväpuro oli alusta asti Maurin vision ja unelmien mukainen: toiminnan kulmakivet olivat: ensinnäkin asiakkaat haettiin sieltä missä he olivat eli Helsingin metsistä, toiseksi Syväpuro antoi asiakkaalle paikan, missä oli puhtaat lakanat ja maukasta kotiruokaa. Kolmantena ja myös tärkeänä oli näkemys ja arvostus vertaistuen voimasta. Nämä kolme asiaa ovat säilyneet Syväpuron toiminnassa aina tähän päivään asti.

Syväpuro oli alusta asti Maurin vision ja unelmien mukainen: toiminnan kulmakivet olivat: ensinnäkin asiakkaat haettiin sieltä missä he olivat eli Helsingin metsistä, toiseksi Syväpuro antoi asiakkaalle paikan, missä oli puhtaat lakanat ja maukasta kotiruokaa. Kolmantena ja myös tärkeänä oli näkemys ja arvostus vertaistuen voimasta. Nämä kolme asiaa ovat säilyneet Syväpuron toiminnassa aina tähän päivään asti.

Vieläkin Syväpuro elää Maurissa ja Mauri Syväpurossa. Maurin elämässä arvojärjestys on aina ollut sellainen, että ensimmäisellä sijalla on raittius, toisella sijalla Syväpuro ja kolmannella vaimo.” Uskoisin että se on vielä 2020 edelleen sama.

Muutoksia syväpurossa

2013 Syväpurossa tapahtui suuria muutoksia. Sanna Schmandt ja Teemu Stenberg aloittivat luotsaamaan Syväpuroa eteenpäin perheyrityksenä. Edelleen asiakkaat olivat asunnottomia helsinkiläisiä päihdekuntoutujia.

Maurin henkeä vaalitaan edelleen vaikka samalla kehitetään Syväpuroa vastaamaan nykypäivän haasteisiin.

Vieläkin kaksi Maurin sääntöä toimivat selkeinä ohjenuorina ” Syväpurossa ollaan selvinpäin ja ruoka-aikoina ollaan läsnä- kaikki, muu on vapaaehtoista ja lähtee ihmisestä itsestään.